Agressie hond

Honden kunnen verschillende vormen van agressie vertonen. Te denken valt aan:

  • Agressie naar bezoek
  • Agressie naar andere honden of andere dieren
  • Agressie naar familieleden
  • Agressie tussen 2 honden in 1 huishouden
  • Agressie op straat
  • het verdedigen van voerbak, speeltjes, ligplaatsen of bijvoorbeeld de eigenaar.

Elk van deze gedragingen geeft veel stress binnen het huishouden waar de hond leeft. Zowel voor de eigenaar als voor de hond. Blijf er niet mee zitten!

Ook agressie is trainbaar, werkbaar, te managen, te verbeteren en vaak ook grotendeels of gedeeltelijk op te lossen. Hoe vroeger je start hoe beter de prognose.

Ik werk op een positieve manier aan het veranderen van het gedrag en motivatie door middel van operante en klassieke conditionering, counterconditionering en een goed managementplan.

Moeilijk? Nee de methodes die ik gebruik zijn niet heel erg moeilijk, we vinden manieren die bij jou, jouw trainingsskills, jouw hond en jullie huishouden past. Ook online? Ook online, met videocall en het insturen van gedragsvideo‘s. Juist online omdat honden met agressie vaak helemaal niet van live vreemd bezoek houden waardoor ze uit hun doen raken voor we überhaupt begonnen zijn. Met de huidige technologie is er nauwelijks verschil tussen live of online aanwezig zijn.

Helaas is agressie afhankelijk van vele factoren als genenpakket, gezinssamenstelling, te hoog opgelopen spanningen en ander factoren. En soms moeten we dan ook concluderen dat er een plafond zit aan het kunnen handelen van die factoren voor jouw hond of jullie situatie. Ook dan zal ik een eerlijk advies uitbrengen.

Belangrijk is dat we met elkaar eerlijk en open kunnen communiceren, zonder verwijten en zonder schaamte. Ik ga er altijd vanuit dat niemand echt schuld heeft in agressiegevallen. De situatie op zich is al moeilijk en verdrietig genoeg.